Sagan från lucka 2


Födelsedagstomten


Det var en gång en tomte som hette Knut. Han var alltid hungrig -hungrig som en varg. Så en dag så hitta han en stor tjock julgris i en ladugård i Nästansjö. Knut slickade sig om munnen. Plötsligt öppnade sig ladugårdsdörren och in kom ladugårdstomten Store Grå, beskyddaren av alla djur på gården. Han blev väldigt upprörd. Tomten Knut hade nämligen även ätit upp all tomtegröt tillsammans med huskatten Fräs. Båda låg nu och sov som stockar runt det stora tomma grötfatet uppe på loftet.
Nästa dag när han vaknade träffade han självaste stortomten. Han knackade på hos familjen Flodin. När frun i huset öppnade frågade stortomten om de visste vem som ätit upp hans julgris. Frun i huset visste ingenting om någon stulen julgris. Stortomten suckade.
– Men du får gärna komma in på en kopp kaffe, sa frun.
Det ville tomten gärna.

Medan stortomten drack sitt kaffe berättade han om den försvunna grisen.
– Jag pratade med ladugårdstomten om stölden  eftersom det är han som tagit hand om grisen, sa stortomten.  Tyvärr visste ladugårdstomten inget, fortsatte stortomten, och han var upprörd över att hans gröt var uppäten. Det kan kanske vara samma person som har tagit gröten som har tagit grisen, framkastade stortomten.
– Vet du om någon lurig tomte i trakten, frågade frun.
Stortomten tänkte efter.
– Jo, Knut kan vara lite lurig ibland, men han är inte elak.
Stortomten funderade vidare.
– Han är hungrig väldigt ofta. Jag ska prata med honom.
Frun lovade att hjälpa till. Stortomten gick till ladugårdstomten och frågade vem som ätit upp hans gröt.
– Det var Knut som tog min gröt. Sade ladugårdstomten.
-Tog han grisen också? Frågade stortomten.
Det visste inte ladugårdstomten.
…fortsättning följer…

Hur ska sagan sluta?
Vi har en tomtenisse som har skrivit ett slut. Om fler vill vara med att skriva så kan ni skicka in era slut till hemsidan.